Jadłodzielnia w Mikstacie – podziel się jedzeniem z innymi

Miło nam poinformować, że na terenie Gminy Mikstat powstanie Jadłodzielnia.

05 lipca br. w Poznaniu Henryk Zieliński – Burmistrz Mikstatu oraz  Teresa Michalak – Skarbnik Miasta i Gminy Mikstat podpisali umowę z Marszałkiem Krzysztofem Grabowskim, w ramach specjalnego programu Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu wspierającego tworzenie miejsc wymiany jedzenia. Dofinansowanie do postawienia lodówki wynosi 24 000 złotych.

Głównym celem powstania Jadłodzielni w Mikstacie jest pomoc potrzebującym, ale jest to miejsce dla wszystkich, gdzie zarówno osoby ubogie, jak i te, które chcą się po prostu poczęstować, mogą z niej skorzystać. Zostanie wydzielone miejsce, w którym można podzielić się nadmiarem jedzenia, zamiast je wyrzucać.

Kolejną ważną kwestią jest ograniczenie marnowania jedzenia, które ma konsekwencje dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki. Według badań Federacji Polskich Banków Żywności ilość marnowanego jedzenia w Polsce sięga blisko 5 mln ton rocznie. Jest to ilość, którą trudno sobie wyobrazić.

W Mikstacie Jadłodzielnia powstanie przy ul. Chopina 1 w budynku Miejsko Gminnego Ośrodka Kultury.

 

Produkty, które możesz przynieść do ,,JADŁODZIELNI”:

  • Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
  • Produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka, pietruszka itp.
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach z etykietą.
  • Własne wyroby, np. ciasta, zupy i sosy szczelnie zapakowane, najlepiej pasteryzowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przygotowania.
  • Nabiał: sery, jogurty, twarogi, mleko.

Produkty, których nie należy przynosić do ,,JADŁODZIELNI”:

  • Żadnego rodzaju surowego mięsa.
  • Produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka.
  • Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
  • Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
  • Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  • Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” nie myl z „najlepiej spożyć przed”.
  • Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka.
  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
  • Wyrobów alkoholowych.


Skip to content