UROKLIWA CHLEBOWA CHATA W KOMOROWIE GOŚCIŁA UCZNIÓW KLAS 0-3 Z BISKUPIC ZABARYCZNYCH.

Podczas warsztatów dzieci poznały drogę ,,od ziarenka do bochenka”, piekły chlebek domowej roboty na zakwasie z mąki żytniej i razowej. W trakcie prezentacji dzieci spróbowały własnych sił w młóceniu cepami czy mieleniu zboża w żarnach. Wypiek według starej receptury przekazywany jest tutaj z pokolenia na pokolenie.

Odwiedziny w Chlebowej Chacie były także okazją do zapoznania się ze zbożami, ich zastosowaniem oraz z maszynami stosowanymi dawniej przy uprawie i obróbce ziarna. Młodsi, nie pamiętają dawnych czasów życia na polskiej wsi, dlatego z dużym zainteresowaniem wysłuchali ciekawostek.

Gospodyni zaprezentowała tradycyjną produkcję sera i masła. Nie da się ukryć, że wszyscy odwiedzający delektowali się domowymi wyrobami przy słodkim cieście drożdżowym. Dziękujemy właścicielom Chlebowej Chaty za gościnność.

Wychowawcy klas 0-3

 



Skip to content